Hvis du har lyst på en litt annerledes tur ut i frisk luft, kan du kanskje ta turen til Bilkirkegården i Båstnäs, Sverige? Dette er et mekka for fotografer og bil-entusiaster, der skogen og jordene rundt de fraflyttede bygningene på gården, er fulle av døde biler.

 

EN SPENNENDE OPPLEVELSE FOR HVEM SOM HELST

Likevel er man ikke nødt til å være hverken fotograf, eller bil-entusiast for å ha en morsom og hyggelig opplevelse her. Enten du bor i Oslo, Drøbak, eller Fredrikstad, er bilkirkegården mindre enn to timers kjøretur unna. Hvorfor ikke ta med ungene, pakke med litt nistemat, eller ta en tur innom Töcksfors shoppingsenter for å handle med noe godt både på veien dit og hjem igjen?

HVORDAN KOMME SEG DIT?

For å komme dit kjører man mot Ørje. Derfra krysser man grensa inn til Töcksfors i Sverige. I Töcksfors er det mange muligheter for grensehandel, og for mange er dette det foretrukne alternativet til Svinesund.

For å komme til Båstnäs, følger man bare hovedveien rett gjennom Töcksfors, til man kommer til skilt mot Västra Fågelvik. Ta inn til høyre der, og kjør videre til disse koordinatene, eller ved å plotte inn Båstnäs på GPS-en og kjøre til du ser skiltet mot «Bilkirkogård».

59° 21′ 43.14″ N  11° 50′ 20.29″ E

DET ANBEFALES Å LESE OPPLYSNINGSSKILTENE

Jeg dro hit med fotograf Per Heimly, for å få et lite avbrekk i en hyttetur til familiehytta i Töcksfors.

Vi var litt usikre på om det kostet noe å utforske kirkegården, men på veggen av et av de forlatte husene, sto det sprayet «Read the sign» – altså «les skiltet».

Hvis du tenker å ta turen, anbefaler jeg å gjøre nettopp det. For deg som har lesevansker, kan jeg ødelegge overraskelsen ved å fortelle at skiltet sier det er gratis å utforske området, men at du risikerer en fryktelig død dersom du tar deg inn i bygningene på tomta.

ER DET NOE SPENNEDE Å DRA TIL EN BILKIRKEGÅRD DA?

Stedet er så absolutt verdt en oppdagelsesferd på en begivenhetsløs lørdag, og kan som sagt gjerne kombineres med litt harryhandel, en tur på Systembolaget i Årjäng, eller et bad på et av de mange badeplassene i området over grensa.

MEN ER DET TRYGT FOR BARN?

Dersom du har med deg barn, bør man nok ta en prat med disse om å være litt forsiktig. Det er mye rustent metall, knust glass og stabler av biler i forfall, så muligheten for personskader ved uhell er overhengende. Samtidig synes jeg ikke dette burde være avskrekkende for å ta turen med barn. De vil sikkert synes dette stedet er veldig spennende – hvert fall de første femten minuttene.

JEG KOSET MEG MED MINE EGNE HOBBY-PROSJEKTER

Selv benyttet jeg sjansen til å ta et bilde til mitt eget lille kunstfoto-prosjekt. Jeg liker å ta bilde av fabrikker, maskiner og industrielle objekter, som jeg senere forvrenger fargene på.

Planen er å lage en liten bildeserie jeg planlegger å få trykket opp på metallplater. Disse skal en vakker dag få pryde verkstedet mitt. (Jeg må bare skaffe meg et verksted først.)