Svømmetur som ferietur

Det var sommeren 2019, og vi var midt i den utrolige hetebølgen. Nettene var tropiske, og strendene vrimlet av badegjester, fra morgen til kveld. Selv hadde jeg inntatt den lille falurøde hytta vår ved Töcksfors i Sverige, og skulle grille og bade med familien. Da er det alltid tid til en liten svømmetur.

Så lenge vannet holder en noenlunde tålbar temperatur, pleier jeg å tusle ned til naboens brygge, på vår side av vannet, hoppe i vannet der, og svømme et par turer frem og tilbake til stranda på motsatt side.

Kona og ungene tok bilen rundt, og rigget seg til på stranda med kjølebag, pledd, oppblåsbare badeleker og andre nødvendigheter.

Der jeg svømte frem og tilbake over den lille sjøen, tenkte jeg:

«Det er koselig å svømme her, men her har jeg svømt mange ganger. Så spennende det hadde vært å svømme i vei i et fremmed vann. Da kunne jeg ha oppdaget nye steder og strender, og virkelig tatt en langtur. Blir jeg sliten eller kald, kan jeg ta en hvil på et svaberg, eller en strand, og tørke litt i sola før jeg svømmer videre.»

Tanken pirret meg, og jeg klarte ikke å la det ligge. Da jeg kom tilbake til naboens brygge, klatret jeg i land, og gikk opp på hytta. Det slo meg, at det eneste som hindret meg i å gjennomføre en virkelig lang svømmetur, var utfordringen med å få med meg tingene mine.

Det første jeg tenkte var:

«Dette må noen allerede ha gjort. Det finnes sikkert masse utstyr å finne.»

Der tok jeg grundig feil. Det fantes knapt utstyr som dekket mitt behov i det hele tatt. Det var noen enkle flytebøyer, tiltenkt å skulle få med seg kanskje en telefon og et par småting. Disse bøyene var også ment å fungere som blikkfang, for å hindre at båter kjørte ned svømmeren.

Sikkerhetsfaktoren ved å ha med noe i en skarp farge, likte jeg.
Jeg begynte å ha skrekkfantasier i hodet mitt, av fulle ungdommer som kom hoppende bortover vannet i speedbåtene sine, og hørte høy musikk og ropte til hverandre, mens jeg fortvilet veivet med armene der jeg svømte, og forgjeves forsøkte å fange oppmerksomheten deres, før propellen på motoren deres kuttet meg i fillebiter.
Jepp. Noe burde ha jævlig skarp farge. Det var hvert fall sikkert.

Jeg lot tankene fortsette ned den veien. Hva annet kunne gå galt? Det var vel hovedsakelig dersom jeg skulle få krampe, eller ha en eller annen form for illebefinnende mens jeg svømte av gårde da? Jeg bestemte meg for at det siste ikke var så aktuelt. Jeg er normalt sunn og frisk, og har ikke for vane å gå rundt å ha «illebefinnender» i hytt og pine.

Jeg har vel egentlig aldri hatt et illebefinnende i hele mitt liv, så å begynne å bekymre seg for det bare fordi jeg skulle ut på svømmetur, var vel kanskje i overkant pysete. Krampe derimot kan jo forekomme, særlig om jeg skulle svømme over lengere perioder.

Så, hva trenger jeg?

Hva jeg nå enn skulle bruke for å få med meg utstyret mitt, burde det derfor kunne doble som livbøye, og i det minste bære nok av vekten min til at jeg følte jeg kunne komme meg i land om «krampa tar meg».
I tillegg til dette, tenkte jeg at jeg var nødt til å ha med noe vannfast solkrem.

Når alt dette er sagt, ønsker jeg å påpeke at jeg slett ikke er noen svømmer. Jo, jeg kan svømme, men jeg er ikke typen du ser crawle forbi, med svømmehette og svømmebriller.

Jeg har heller ikke barbert bort alt håret på kroppen for å minske vannmotstanden, og jeg har aldri hatt på meg en Speedo.

Tvert imot er jeg så hårete at jeg av og til fanger små fisk ved rent uhell, og jeg svømmer i posete bermudashorts. Dessuten drukner jeg hvis jeg crawler lenger enn jeg klarer å holde pusten. Jeg har med andre ord færre OL-gull enn jeg kan telle på én hånd.

Men må man ikke være fryktelig sterk for å svømme på ferietur?

Man må ikke være hverken sterk, eller spesielt utholdende for å svømme lenge! Alt man behøver er å ta det med ro. Dersom du tar i alt du klarer, er det ikke noe problem å slite seg ut på korte distanser, men dersom man svømmer i bedagelig tempo, kan man holde det gående nesten uendelig.

Eller, uendelig er kanskje å ta i, men du kjenner da for guds skyld når du begynner å bli så sliten at det virkelig er et problem! Det er ikke som om armer og ben bare plutselig slutter å fungere!? Med mindre du får krampe da, selvfølgelig.

Men selv når jeg har fått krampe i et bein, en hånd, eller en fot, har jeg alltid klart å komme meg i land, og med noe å hjelpe til å holde meg flytende, ville det føles helt trygt.

Jeg bestemte meg for å sette planen ut i live.

Det første jeg gjorde var å bestille en tørr-bag på internett (link til din nettbutikk her!). Den skulle holde 30 liter, og var i den grelleste og mest synlige orange-fargen jeg fant.

Jeg fant snart ut, at jeg ikke klarte å vente på posten, så jeg satt kursen for nærmeste sportsbutikk og gikk til innkjøp av ytterligere en dry-bag. Denne gangen falt valget på en 60 liter.

Neste helg var allerede den andre bagen kommet i posten, og jeg satt igjen kursen for hytta for å bedrive testing. Jeg fylte 20 liters bagen med fire iskalde øl, et badehåndkle, tørr shorts og boksershorts, sokker, sko og solkrem. Jeg sørget for å få mest mulig luft inn i bagen, før jeg lukket den og hoppet i vannet. Den fløt! Fornøyd festet jeg bagen i en løkke rundt armen, og la på svøm.

drybag

På tide å teste utstyret med en svømmetur

Jeg svømte to ganger vannets lengde, og forsøkte å benytte bagen som flytebøye. Selv med en oppakning på omtrent seks kilo, fungerte bagen så absolutt som en redningsbøye dersom jeg skulle ha pådratt med krampe. Jeg svømte inn mot brygga, og åpnet spent bagen.

Alt var tørt!

Det var ikke så mye som antydning til fukt på hverken klær eller håndkle. Jeg bestemte meg for å gi løsningen min en skikkelig ildprøve, og pakket den på nytt. Denne gangen presset jeg bagen så langt ned under vann jeg klarte. Jeg ristet litt i den, og svømte på nytt en lengde over vannet.

Da jeg kom frem kunne jeg igjen konstatere, at selv med litt røff behandling, var alt tørt. Det eneste irritasjonsmomentet var at snora fra bagen noen ganger hadde viklet seg litt rundt armen min da jeg svømte. Dessuten var jeg sulten på mer.

Jeg visste nå at siden 20 literen hadde prestert så godt, ville en 60 liters tørr-sekk, kunne fungerebåde som provisorisk livbøye, og få med seg enda litt mer bagasje. Likevel var det ikke nok.

Det ville absolutt fungere for en liten dagstur, men jeg ville på langtur. Jeg ville ha med meg både sovepose, hengekøye, engangsgrill, whiskyflaska, tørre klær og grillmat. Ja, og fiskeutstyr, selvfølgelig! Jeg måtte tenke større!

Steg 2 i eksperimentet

Full av tiltakskraft hoppet jeg i bilen og satt kursen for XXL på Thon-senteret. Jeg måtte tenke nytt. Jeg ble stående å se meg rundt i butikken, og blikket mitt falt på en av de små gummibåtene deres.

Tom for alternativer, kjøpte jeg en liten gummibåt med årer, og satt kursen tilbake til vannet. Jeg plukket med meg den eldste sønnen min, blåste opp båten og kastet ham oppi. Han veier omtrent førti kilo, og ville være en fin ballast for å representere en full oppakning.

Med ungen i båten, og båten bundet med en enkel sløyfe rundt livet, la jeg igjen på svøm.

Jeg var så overrasket at jeg nesten glemte å svømme!

Jeg hadde sett for meg at båten ville nøkke til i tauet for hvert svømmetak jeg tok, eller at tauet skulle være irriterende som bare f… Men det viste seg at båten gled etter meg uten den minste følelse av motstand. Jeg forsøkte å ha tauet både rundt håndledd og ankel, og begge deler fungerte helt ok. Jeg ble likevel enig med meg selv om at magen var den beste løsningen. På den måten kunne jeg lett snu det rundt, slik at jeg kunne veksle mellom å svømme bryst, eller rygg, etter hvert som jeg behøvde en avveksling.

Suksess!

Der jeg hadde forventet at båten skulle være til hinder og plage, viste det seg at det var større sjanse for at knuten skulle løsne og jeg skulle svømme videre uten å legge merke til at båten ble liggende igjen i vannet bak meg, enn at jeg skulle plages av å trekke min nye lasteflåte. I tillegg var den gule gummibåten et u-unngåelig blikkfang, der den gled førerløst bortover vannet.

Ja, jeg så kanskje en smule idiotisk ut, der jeg svømte rundt med en gummibåt hengende etter meg, men jeg hadde funnet to løsninger for svømmetur med oppakning – hver til sitt bruk.

På tide å dra

Jeg ba om et par dager fri fra jobben, og neste uke var jeg klar for svømmetur. Denne gangen kjørte jeg til andre siden av Töcksfors, etter slusene, og gjorde meg klar for svømmetur. Jeg satt bilen ved Töcksfors camping, der den ligger idyllisk til på nordsiden av Norra Foxen, og fylte båten med grillmat og utstyr. Deretter vasset jeg lykkelig ut i vannet og la på svøm.

Jeg husker de to gubbene som satt på benken nede på brygga, sperret opp øynene og sendte meg noen rare blikk der jeg svømte inn i solnedgangen med båten på slep, men jeg kunne ikke ha brydd meg mindre! Praktiske løsninger behøver ikke alltid å være estetisk vakre, de må bare funke. Dette fungerte så til de grader!

Jeg lot gubbene få tenke hva de ville der jeg forsvant utover Foxen, og ble til en prikk mot horisonten. Jeg skulle på svømmetur!

På toppen av det hele hadde jeg gjort et par tester til, for å se om jeg klarte å komme meg opp i båten, uten å fylle den med vann, eller senke den. Til tross for oppakningen, gikk det lett som en plett. De neste dagene vekslet jeg mellom å sole meg i båten, svømme på oppdagelsesferder, henge i hengekøya på gressletter og holmer, grille og fiske. Jeg var i himmelen!

Jeg husker jeg møtte en svenske som kom roende opp på siden av meg i en liten jolle. Smilende spurte han:
«Varför simmar du i front, istället för at sitta i båten?» Spurte han.
«Jeg kan svømme, men det kan ikke ryggsekken min!» Svarte jeg.
Han humret godt og ønsket meg god tur videre.

Så, hvordan fungerte svømmetur som ferietur?

En liten gummibåt fungerer ypperlig som pakk-flåte, dersom du ønsker å dra på svømmetur. En tørr-sekk fungerer fint som mindre alternativ for kortere dagsturer.
Jeg planlegger en enda lengere svømmetur i sommer, og denne gangen skal jeg ta med en kompis eller to. Jeg kunne til og med fint ha dratt med meg en unge i båten, hvis jeg skulle få lyst på noen som kunne mase litt på meg.

Kanskje du også skulle prøve deg på en svømmetur i sommer?