Hvilken type jakt passer for meg?

elg jakt

Da jeg drømte om å bli jeger, forestilte jeg meg at alle typer jakt foregikk mer eller mindre likt. Jeg tenkte variabelen var hva man jaktet på. Jo flere typer jakt jeg prøver ut, jo mer klart blir det hvor feil jeg tok.

Jeg begynner å forstå hvorfor så mange jegere synes å bare jakte på én eller to ting. For det første, har jakthunder en viktig rolle i jakt. For de som velger å ha jakthund, blir det naturlig å vie brorparten av tiden sin på jakten hunden er egnet for, og trent i.

En annen ting som gjør at mange velger én spesiell jakt de forelsker seg i, er at de forskjellige jaktformene er så forskjellige.

Harejakt

Elsker du det sosiale, er kanskje harejakt noe for deg. Da kan jegerne sitte komfortabelt rundt bålet, mens hare-hunden løper rundt i terrenget og leter etter haren. Jegerne selv, kan grille pølser og drikke kaffe i ro og mak. De holder bare øye med hundens bevegelser på GPS.

harejakt

Først når hunden får los på haren, er det grunn til å være på vakt. Da ser man plutselig hunden lager krusseduller på GPS-en. Den har da fått ferten av noe, og sonderer området. Når hunden begynner å bjeffe i det fjerne, og du ser den sette i vei, er tiden inne for å finne frem hagla og gå på post.

Elgjakt

Er du mer den innesluttede typen, som trives i eget selskap er kanskje elgjakt mer egnet for deg. Er du et menneske som nyter skogens ro, og liker å se gresset gro? Da passer det deg sikkert ypperlig å sitte dagevis alene på post ute på skaubygda.

For deg holder det kanskje å ta en liten prat med jaktlaget før og etter jakta, så kan alle dra lykkelige hver sin vei. Du sparer deg ofte for alt for mye gåing, og trenger hverken å være den sprekeste eller raskeste til beins.

Dette er selvfølgelig en sannhet med modifikasjoner, da hvor du jakter selvfølgelig kan medføre en del gåing. Du kan også være hundeføreren, og han får så absoutt beveget på seg. I tillegg er alltid faren for ettersøk overhengende.

Åtejakt fra bu

En annen form for jakt, som passer den litt mer late jeger kan være åte-jakt. Å jakte rev eller villsvin fra bu, er fint for deg som liker å sitte i godstolen. Her kan du vente på at viltet skal komme til deg. Dog er disse oftest aktive fra skumring til grålysning, og i løpet av natten. Hvis du er av typen som liker å sove når vanlige folk gjør det, er kanskje ikke dette jakta for deg.

En annen sak som kan lokke spesielt interesserte til åte-jakt fra bu, er det å få bygge noe. De av oss som synes små og store byggeprosjekter er givende, kan ha stor glede av å bygge sin egen – helt perfekte – jakt-bu. Kanskje den skal være på hjul, så den kan flyttes etter ønske? Kanskje den skal ha vinduer som kan åpnes og lukkes lydløst? Kanskje den skal innredes koselig og komfortabelt? Bare fantasien setter grenser!

Reinjakt

Reinjakta jeg selv fikk prøve, kan deles i aktiv og passiv jakt. Ifølge min jakt-guide, følte han at passiv jakt ofte førte til færrest møte med dyr.  Den ga derimot ofte bedre sjanser for skudd. Aktiv jakt medførte oftere sammentreff med dyra. Samtidig var det da også lettere å støkke bort viltet før man kom på skuddhold. Uansett er det mye gåing involvert. Ofte skal man forsere en god del høydemeter, både for å få oversikt, og for å komme på skuddhold.

riflebanen rein

Denne jakta passer i mine øyne best for de som liker å gå en del.

Due- og andejakt

Due-, og ande-jakt er artig for hagle-entusiastene. Er du typen som flittig benytter deg av den lokale leirdue-banen, vil du nok sette pris på dette. Muligheten er god for å slippe å bevege seg mye, dersom du synes det er morsommere å skyte enn å gå.

I tillegg er både due-, og ande-jakt en finfin mulighet til å ta frem ghillie-drakta og kamoflasje-nettet. For de av oss som liker å leke busk er jo dette toppers! Lokkefugler og lokkefløyter står også ofte i fokus, for oss som synes det er artig å lure viltet vi jakter på.

Jakt på vann

Jakt på vann er en egen glede. Både elver, hav og innsjø byr på muligheter for oss som liker flytende farkoster. Det å gli lydløst gjennom vannet i kajakk eller kano, frister kanskje? Eller å kombinere båtliv og jaktglede? Dette er noe som kan lokke alle som liker bølger. Selv har jeg en drøm om å tråkke rundt på Glomma i en kamuflert pedal-båt. Da har jeg hendene frie til hagla, og god mulighet både for å sette ut lokke-ender. Samtidig slipper jeg å bare for å hente «byttet» mitt.

Dette må muligens være den jaktformen som gir mulighet for færrest brente kalorier per vellykkede skudd. Dersom du ikke liker deg på vannet derimot, finnes det plenty annet å velge i.

Fuglejakt

Skogsfugljakt og rypejakt er for de mindre late hagle-elskerne. Her blir du nok nødt til å bevege deg over li og mark dersom du skal få noen uttelling. Behovet for en egnet fuglehund vil nok også være merkbart. Dette gjelder særlig når man skal finne igjen en nedskutt rype i lynga. Det er jo nettopp den bakgrunnen rypa er så perfekt kamuflert for å gjemme seg i.

Når det er sagt, kan man selvfølgelig klare seg uten hund også, hvis man ikke liker å omgås den slags. Men jeg tror nok fuglehund-entusiasten kommer bedre ut av denne jaktformen.

Det er alltid kjekt å slippe å hoppe ut i iskaldt vann for å apportere sine egne ender.

Gjeddejakt

Jeg synes jeg må nevne gjeddejakt med hagle, når vi først er i gang. Denne – noe spesielle – jaktformen er nok ofte forbeholdt de av oss som både er ivrige fiskere og jegere. Når isen går, og vannstand og temperatur stiger, kommer gjedda inn på grunna for å gyte.

Da er den plutselig mulig å få øye på fra land, og et velrettet hagleskudd i vannet rett under den vil skape en trykkbølge, som setter gjedda ut av spill. Det er litt som å fiske med dynamitt.

Dette er vel en litt omstridt jaktform, og krever grunneiers tillatelse. Likevel, må jeg innrømme at jeg nok blir nødt til å tilfredsstille opplevelsestrangen min på et tidspunkt. Jeg føler meg tvunget til – i det minste én gang – å kunne feire med gjeddekake etter en tur ut med hagla.

Rådyrjakt

Rådyrjakt kan by på både posteringsjakt og snikjakt. Mange elsker bukkejakta for muligheten til både å snike og lokke på dyra. Her er det muligheter, både for den spreke og den fete.

rådyrjakt

Hva er du vokst opp med?

En annen ting som påvirker valget av jakt, er arv. Mange jegere har vokst opp med foreldre som jakter én spesiell ting. Ofte har de også alltid hatt hunder egnet for nettopp den jakta. Det er naturlig at disse får en spesiell forkjærlighet for den jaktformen. Ofte er de også vokst opp på et sted hvor det er gode jaktmarker for nettopp den typen vilt.

Hva er lett tilgjengelig?

Akkurat det er også enda en grunn til hva man skal velge – nemlig hvilken type jakt som er tilgjengelig der du bor. Det viktigste når man har tatt jegerprøven er kanskje å komme seg ut på jakt. Helst mens den nye lærdommen fortsatt sitter friskt i minne. Det å finne jakt som er lett tilgjengelig i nettopp ditt nærområde er virkelig veien å gå.

Bli med på jakt med etablerte jegere

Finn ut om du kjenner noen jegere som kan invitere deg med. Meld deg inn i JFF og bli med på introjakt i nærheten av der du bor. Du kan også gå på inatur.no og finne jaktkort.

duejakt

Selv er jeg av typen som vil prøve alt. Kanskje det henger sammen med at jeg begynte å jakte i voksen alder? Jeg vet ikke, men jeg er hvert fall vokst opp uten foreldre som jakter. Jeg disponerer ikke eget jaktterreng, og det blir uaktuelt å anskaffe jakthund med det første.

Derfor er alle disse angrepsvinklene optimale – hvert fall for meg. Da kan jeg ha glede av andres jakt-hunder, og finne jakt hvor jeg kan prøve meg i ro og mak. Eller jeg kan leie jakt, enten i Stats-skog, eller på andres jaktmarker.

Hvilke andre typer jakt kan du velge?

Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle mer om andre former for jakt, men dessverre har jeg ikke rukket å prøve ut flere former for jakt enda. Jeg tenker jeg vil skrive en oppfølger til denne artikkelen så snart jeg har rukket å prøve mer.

Personlig gleder jeg meg både til å prøve bjørnejakt og seljakt, og jeg er spent på å prøve meg på buejakt i utlandet, men disse sparer jeg til senere.

harejakt

Håper dette gjorde det lettere for nykommerne å velge startgrop. Det er ikke lett å vite hva man liker best, før man har prøvd!