Tips til nybegynnere i fluefiske

Mitt første møte med fluefiske

Fluefiske representerer for meg et litt sårt punkt. Min far holdt på med det, min morfar holdt på med det. Minst én av mine onkler har også holdt på med det, likevel har jeg aldri lært det.

Mine erfaringer med fluefiske begrenser seg til å stå å mase på pappa i Jakobselv ved Vadsø, mens jeg spør: «Kan vi ikke dra hjem snaaaaart?» og pappa knurrer noe dypt i halsen til svar.

Nå har jeg bestemt meg for å følge i min fars fotspor, og jeg har allerede begynt å øve meg på å knurre.

Når jeg finner meg et nytt prosjekt, får jeg det kona mi omtaler som «skyggelapper». Jeg snevrer  helt inn på temaet. Jeg leser bøker og ser videoer. Jeg deltar på «webinarer» og kurs. Alle ressurser rundt meg pumpes for informasjon.

Det er denne dedikasjonen dere lesere får dra nytte av i mine artikler. Jeg har hverken livslang erfaring, eller spisskompetanse. Isteden deler jeg mine egne erfaringer som nybegynner.

Jeg ser at jeg bruker enorme mengder tid på å finne all informasjonen jeg føler jeg behøver, og det er denne informasjonen jeg ønsker å dele med deg. På den måten kan du spare deg for mye av møkkajobben, og komme raskere igang med moroa.

1Ta et fluefiskekurs!

fluefiskekurs

Det første du må gjøre er å prøve! Selv oppsøkte jeg en venn som er flue-entusiast, og avtalte et møte med ham, ved et ørretvann i nærheten. Dersom du ikke kjenner noen som kan gi deg en introduksjon til fluefisket, melder du deg bare rett på et kurs med én gang! Fluefiske er en altfor innviklet sport til at du bare kan gå ut å gjøre det på egenhånd!

Det er ikke som å gå på Europris og kjøpe en stangpakke for ørret, gå i skauen og dra i land en fisk. Fluefiske er en egen vitenskap, full av finesser og nødvendig kunnskap. Det er bedre å få inn korrekt teknikk med én gang, heller enn å tilegne seg uvaner som kan være vonde å vende seg av med senere.

Kan jeg ikke bare kjøpe et sett og dra på tur da?

Dersom du bare kjøper en pakke for fluefiske, drar av gårde på egenhånd og håper på det beste, vil jeg tror sjansen din for å komme hjem med fisk er tilnærmet lik null. jegerprøven

Dessuten vil det å ha sitt første møte med denne grenen av fiske, med en kunnskapsrik entusiast, sikker gi enorm mersmak, fremfor å dra på en mislykket fisketur i egen regi.

Kastekurs, eller et mer helhetlig kurs i fluefiske, er det perfekte stedet å begynne. Jeger og fiskeforeningen har tilbudt disse til en billig penge for sine medlemmer, hvert fall de årene jeg har vært medlem. Man kan også melde seg på som ikke-medlem, uten at det koster skjorta. Det finnes sikkert også utallige andre kurs å melde seg på der ute.

Mitt eget møte med en entusiast

Da jeg møtte min venn på Øvredammen i Drøbak, forstod jeg raskt at jeg hadde oppdaget en hel verden jeg ikke ante at eksistert. Allerede før han hadde fått stanga ut av hylsteret sitt, var fisketuren i gang. Da han setter seg på huk under en busk og glor dumt på vannet, spør jeg forvirret hva det er han holder på med.

«Jeg ser på innsektene.» Forklarer han. «Hvilke innsekter som hopper rundt, ligger døde eller sprellende i vannskorpen, og hvilke nymfer som har klekket, forteller meg hva fiskene spiser om dagen.»

Wow! Såpass? Her er det åpenbart at jeg har en del å lære.

Vi fortsetter på rekognosering rundt vannet, mens han følger oppmerksomt med på livet i dammen. Han konstaterer at det ikke finnes tegn til vak, og bestemmer seg tilsynelatende for at det er trygt å la fisket få vente, og heller gi idioten han har med seg, litt opplæring.

Vi finner et svaberg, og han begynner å vise meg utstyret. Det første han drar frem er sin lille skatte-kiste – flueboksen. Hans er laget av kork, så den flyter dersom han mister den i vannet, og inneholder en lang rekke fluer.

Hvorfor behøver man så mange forskjellige fluer?

Fluefiske er det man omtaler som «imitasjonsfiske». Det vil si at man forsøker å imitere både utseende og oppførselen til den maten fisken faktisk spiser. Han peker på de forskjellige fluene, og forteller hvilke innsekter de er ment å ligne på. Det er alt fra vann-lopper til stankelbein, vårfluer, døgnfluer og maur.

I tillegg har han en del av det som kalles nymfer. Nymfer er flue-egg som er klekket, og nå er i larvestadiet, i ferd med å komme opp fra vannet og bli ferdig utviklede insekter.

Flue

Han forklarer at nymfene ligger under vannskorpen, så når man fisker med dem, bruker man en line som lar dem synke litt i vannet, mens fluene og andre insekter skal bli liggende å flyte oppå vannet. Det er med andre ord forskjell på line og fortommer for forskjellige tidspunkt på året, og forskjellige typer imitasjoner.

Han setter sammen stanga og viser meg enda et par tilbehør. Han har både glidemiddel, som skal la lina gli lett og lydløst gjennom ringene på stanga, han har et middel som gjør at lina flyter bedre, og han har en boks med pulver han kan tørke fluene med, så de ikke skal synke etter at de har blitt for våte.

I tillegg har han en liten dings i skinn som han bruker til å strekke lina, så den ikke så lett skal få snurrer på seg. Han har også en liten klipper, så han lett kan klippe lina.

Så er det min tur

Tiden har kommet for et lynkurs i kasting. Det viser seg snart at å kaste med fluestang krever litt mer finesse enn å kaste med sluk eller dupp på en haspelsnelle. Kasteteknikkene er mange, og hemmelighetene bak det perfekte kastet er nok ikke noe man finner ut av på egenhånd.

Han serverer meg en stang uten flue, og forklarer at det er meningsløst å kaste med krok i enden før jeg har behersket det grunnleggende. Jeg føler meg litt kastrert, men må vel si meg enig.

Resten av dagen går med på å utveksle fiskehistorier, mens jeg tørrtrener på kasting, hele tiden med litt korreksjoner av teknikk og form. Selv om jeg «kjører med støttehjul», synes jeg dette var utrolig gøy.

Jeg er hvert fall utrolig glad jeg søkte opplæring fra noen som kunne faget.

Et kurs er – etter min mening – uten tvil den riktige veien å gå for å ta sine første skritt inn i fluefiskernes verden.

2Velg riktig stang og snelle!

Jo mer jeg setter meg inn i fisking, jo mer forstår jeg hvor mye som ligger bak. Det er ikke bare egne stenger til isfiske, fluefiske, haspelsneller og multiplikatorsneller. Det er også forskjell på materiale stengene er laget av.

Dessuten kan stangas bøyelighet avgjøre både arten, og størrelsen, på fisken du klarer å fange. Lengden på stanga avgjør både hvor langt du kaster, og om den passer i miljøet du fisker.

Snelle har også mer å si, enn hva jeg noensinne ante. Debatten raser. Hva som er best av en multiplikator-, eller en haspelsnelle? Fordeler, ulemper og brukervennlighet varierer ikke bare fra type til type, men også fra modell til modell.

På toppen av dette, kommer detaljer som hvor mye line snella rommer, kvaliteten på bremser, og andre funksjoner.

Så hvordan velger man riktig?

Det hele kan fremstå som en utrolig forvirrende jungel for en nybegynner som bare ønsker å komme seg ut på fisketur.

Nettopp derfor ønsker jeg å forenkle dette. Nå som du har gjennomført et kurs – eller i hvert fall har fått en introduksjon av en bekjent – er tiden kommet for å skaffe den essensielle redskapen.

Jeg anbefaler at du begynner ved å identifisere dine behov. Personlig er det ferskvannsørreten som står øverst på min prioriteringsliste. Jeg har flere skogsvann i nærheten. Både Drøbak, Østmarka og Nordmarka er fulle av alternativer. I tillegg drømmer jeg om fotturer innover vidda, med kursen for øde fjellvann.

For meg er derfor en fluestang med fokus på nettopp ørret og ferskvannsfiske, et naturlig førstevalg. Alt annet får vente.

Så hva burde jeg velge?

Med mindre du er så rik at du bekymringsløst kan sprade inn i en hvilken som helst butikk og be dem plukke ut de dyreste pakkene de har, tenker jeg du med fordel kan velge en ferdig pakke.

På den måten får du – uten å måtte lese deg opp til doktorgrad – stang, line, snelle og fluer som passer sammen. Dermed kan du oppnå målet – nemlig å komme deg ut å fiske!

Et siste råd er å strekke budsjettet litt.

Dårlig utstyr kan sette en demper på fiskegleden, og det er dumt om det billigste utstyret hindrer deg i å virkelig finne lykken.

3Tenk sikkerhet på fisketur!

Redningsvester redder liv. Særlig om du fisker mye alene, er en redningsvest viktig. Det er ikke bare om du fisker med vadere, i kraftige elver med iskaldt vann, at du har behov for vest. Det er fort gjort å skli på en glatt sten, når man blir opphisset over napp, eller vak.

Slår du hodet i fallet, kan fiskevesten være det som skiller uhell fra ulykke.

Og nei, jeg mener ikke den oransje vesten ungene dine har på seg når dere er ute med båten. Selv har jeg valgt en fiskevest som dobler som redningsvest. Den ser ut som en helt vanlig fiskevest. Den har også mange praktiske lommer og funksjoner. Den mest praktiske funksjonen, er at den kan holde meg flytende når jeg ikke klarer det selv.

Det er fort gjort å gjøre et feilsteg, særlig når man vader i vann og elv. Dersom vaderne fyller seg med vann, vil selv de mest svømmesterke befinne seg i livsfare. Hvis vannet i tillegg er kaldt og har kraftig strøm, er du ille ute. Nettopp derfor, er dette det viktigste av alt tilbehøret. BRUK REDNINGSVEST!

Hva mer kan man gjøre for å øke sikkerheten?

Skyggelue og solbriller er faktisk også en ren nødvendighet, særlig for oss ferske fluefiskere. Disse er faktisk nesten like viktige som redningsvesten!

Og nei, fiskerne har ikke bare disse for å slippe å få sola i øynene, eller for å se sjukt kule ut. En krok i øyet kan sette en dramatisk stopp for fiskegleden hos selv den mest ihuga sportsfiskeren. Når man kaster med flue, står man ofte og pisker en sylskarp krok, frem og tilbake foran fjeset sitt. Det kan fort gå galt.

Selv har jeg bare to øyne. Jeg tenker jeg vil beskytte disse så godt jeg kan.

I tillegg er alltid et lite førstehjelp-skrin fint å ha med seg. Og husk: Alkohol og vann går dårlig sammen. Spar whiskeyflaska til bålkosen før du legger deg.

 

4Vurder dine behov for ekstra fiskeutstyr

Det er klart du kan sette i gang å fiske så snart du har fullført punkt 2, men det er en del utstyr som vil gjøre fisketuren veldig mye mer effektiv. Spør gjerne i fiskeavdelingen i din lokale sportsbutikk. Sjansen for at de som jobber der er over gjennomsnittlig kunnskapsrike og fiskeinteresserte er høy.

Her er likevel litt av tilleggsutstyret jeg selv har bestemt meg for å gå til innkjøp av:

*Håv – er rimelig standard redskap. Det å miste en storfisk, er både ergerlig og demotiverende. Greit, halve moroa er å lure fisken på kroken, men den andre halvparten er å få den i land.

*Vekt – er for mange det morsomste med fisket. Jakten på personlige rekorder er ikke like artig om du veier på øyemål.

*Målebånd – er også en måte å konkurrere, både mot seg selv og andre. «Kanskje jeg ikke fikk den feiteste fisken, men jeg fikk f… meg den lengste!»

*Tang – er fint å ha for å få ut kroker på en trygg og skånsom måte – både for deg og fisken. Det er ikke noe morsomt å måtte avbryte fisketuren fordi du har en krok plantet i fingeren. Både en lang nebbtang og en avbiter er å anbefale.

*Vadere – finnes i mange former og fasonger. Selv har jeg valgt en høy bukse med seler, og med «sokker» nederst. Da kan man kjøpe vade-skoene separat. Dette gjorde jeg fordi vadesko også finnes i mange typer. Særlig forskjellen på sålene, gjør at de har forskjellige styrker og svakheter.

*Flue-etui -En god boks, gjerne flytende så du ikke mister den, er fin å ha. Orden i sysakene gjør alt friluftsliv mer morsomt. En boks med dine favoritter, og et riktig utvalg av fluer er en åpenbar må-ha.

*Linekutter – for lett å kunne kutte line og bytte ut fluer og fortommer er billig og praktisk.

*Line-retter – av typen min venn viste meg, er fin for å slippe å få fisketuren forsuret av en line som tvinner seg og skaper unødig iriitasjon.

*Tørkepulver – kommer gjerne i små bokser med pulver. Du legger en fuktig flue i boksen – rister litt – og voila, flua er tørr igjen og klar til bruk.

*Glidemiddel – finnes til mang en bruk, men når vi snakker fluefiske, handler det om å gjøre lina glatt. Du ønsker den skal få minst mulig motstand når du kaster.

*Kniv – er et must dersom du vil spise fisken du fanger.

Man drar vel uansett aldri på tur uten kniv, gjør man vel?

 

5Skaff erfaring relevant for fluefiske

Når alt dette andre er på plass, er det bare kunnskap og erfaring som mangler. Jo mer kunnskapsrik og erfaren du er, desto morsommere blir det å holde på med fluefiske.

Mine tips er:

*Heng deg på erfarne fiskere.

*Lær om innsektene og deres livssyklus.

*Øv på å kaste med fluestang, gjerne hjemme i hagen!

*Bli bedre kjent med bruken av fluesnelle.

*Snakk om fiske.

*Les om fiske.

*Tenk på fiske.

*Drøm om fiske.

*Planlegg turer.

*Dra på turer!

Det er tross alt ikke før du har fisket med flue at du har sjans til å bli bitt av den berømte basillen. Det er enda større sjanse for at du får dilla, når du faktisk har fått fisk. Og det er større sjanse for å få fisk, jo mer du kan, øver og prøver!

Utstyret kan du uansett oppgradere, utvide og tilpasse etter hvert som du får økt behov og kunnskap.